Tårnfalk

 

Tårnfalken (Falco tinnunculus)

Tårnfalken er en almindelig ynglefugl i Danmark, specielt i Østdanmark er der mange Tårnfalke, ynglebestanden vurderes til at være ca. 1500 par.

Tårnfalken måler 35 cm og har et vingefang på 75-80 cm - Hannen har et gråt hoved mens hunnen har et brunhoved, ryggen er rødbrun med sorte pletter, halen er lang og smal med et sort bånd nederst på halen.

Tårnfalken yngler i høje træer eller kirketårne (heraf navnet), hovedføden er mus og en Tårnfalk æder omkring 5 mus pr. dag, den kan dog også tage firben samt insekter.

Tekst og  foto Lars A. Clark

Tårnfalken er en eminent flyver, når den skal fange mus på jorden står den helt stille i luften med blafrende vinger og spejder efter mus, når ser en mus slår den vingerne sammen og styrtdykker ned mod den intetanende mus - på nedenstående billeder kan du se en  Tårnfalk der "muser"

 

Tårnfalk: