Smilodon

Tekst og foto: Lars A. Clark - foto fra La Brea Tar Pit Los Angeles

klassifikation
Klasse: Mammalia (pattedyr)
Orden: Carnivora (Katte, hunde, bjørne etc.)
Familie Felidae (katte)
Underfamilie Machairodontinae (Sabeltandskatte)
Art: Smilodon 

Smilodon blev navngivet af Plieninger i 1846

Da Smilodon regerede
Smilodon dukker først op for 1,6 millioner år siden i Nordamerika. Der findes to nærtstående underarter af Smilodon den ene levede i Nordamerika ( Smilodon californicus) og den anden i Sydamerika ( Smilodon neogaeus). Smilodon uddøde for blot 11.000 år siden. Smilodon gennemlevede istiden, hvor store områder var dækket af Is, og Smilodon levde samtidg som de første mennesker i nordamerik

Anatomi                           Smilodon er den største sabeltandskat (sabeltandstiger) der har levet. Smilodon var 1,3-1,5 m lang og ca. 1 meter høj. Den vejede omkring 200 kg. Den var dermed lidt mindre en nutidens løver (Panthera leo), men betydelig kraftigere og mere kompakt bygget. Selve kraniet er 30 cm og hjørnetænderne ca. 18 cm.Smilodon havde korte kraftige ben, specielt forbenene var ekstra kraftige. smilodons hale var  forholdsvis kort. Smilodons krop var bygget til at springe på sine byttedyr og ikke til hurtig løb.
Som det femgår af billedet, så var smilodon udstyret med to meget store hjørnetænder på op mod 18 cm. Hjørnetænderne er ovale i tværsnit og savtakkede.

Smilodon lå i baghold
I La Brea Tar pit i Los Angeles har man fundet over 1500 komplette skeletter. En del af kranierne har brækkede hjørnetænder og man har også fundet brækkede hjørnetand stykker i kraniet på f.eks.  ulve, hvilket kunne tyde på at Smilodon dræbte ved at bide i nakken - men de knækkede tænder tyder måske også på at det var en dårlig metode. Smilodon kunne åbne kæberne i en vinkel på ca. 120°, hvor nutidens løver kun kan åbne kæberne ca. 65°. Smilodon var udstyret med kraftige kæbemuskler dvs. at Smilodon kunne tage en stor luns kød af byttedyret.

Diskussionen går stadig om Smilodon dræbte byttedyrene ved at springe på byttedyrene og dræbe dem med et bid i nakken med de kraftige hjørnetænder eller om smilodon sprang på byttedyrene og rev en stor lund kød ud af dyrene f.eks. bugen på dyret og derefter ventede på at byttedyret forblødte. Omkrig den sidste istid var der specielt mange store pattedyr i Nordamerika, kæmpe dovendyr, mastodonter og mammutter og disse dyr har stået på Smilodons menukort. Herudover var der både heste, bisoner og næsehorn på de store nordamerikanske græssletter, der alle har været byttedyr for Smilodon.Levested
Smilodon levede i udkanten af græssletterne, hvor der var mindre områder af buske. Her lå Smilodon på lur ventende på at en af planteæderne kom forbi.

Kendskab til Smilodon
De mange fossiler af Smilodon, har gjort at man i dag har et ganske godt kendskab til smilodon og lignende sabeltandskatte. Et eksempel på de detaljer man har om smilodon er f.eks. udskiftningen af de først hjørnemælketænder, med blivende voksne hjørnetænder.

Ved at lave aftryk af indersiden af Smilodon kranierne, så har man også fundet frem til de enkelte områder af hjernen og man har fået et godt indtryk af hvor godt de enkelte centre var udviklet hos Smilodon.