Silkehaler

Bombycilla garrulus

Silkehalen
I denne tid oplever Danmark en mindre invasion af Silkehaler (Bombycilla garrulus), silkehalerne optræder i flokke og ses ofte flyve foder sted til fodersted.

Silkehalen er en ret almindelige vinter trækfugle i Danmark, der i visse år optræder i  større flokke, det er de såkaldte invasions år.

Silkehalen er på størrelse med en solsort, den har en brunrød top samt rød, hvid , sort og gule farver på vinge og hale fjer. Sangen er nærmest som små glasklokkers kimen.

Silkehalerne ses i december til marts, tid i nærheden af buske med bær, gerne røde bær. især rønnebær eller hyben er Silkehalens ynglings bær.

Har man nogle bær bærende buske i haven, så kan man opleve, at en flok Silkehaler i løbet af ganske kort tid kan fortære alle bærrene. Det går ganske stærkt når Silkehalerne begynder at spise, de kan æde ca. 1/5 af deres kropsvægt i et måltid  ca. 15 gram og er der 30 fugle i flokken så æder de ca.1/2 kg bær i et måltid.

Et lille kuriosum er at bærrene ofte er begyndt at gære og derfor indeholder 2-3 promille alkohol, så fuglene flyver rundt med en lille promille. Det er dog ikke noget problem for Silkehalen, den er udstyret med en forholdsvis stor lever, der nemt kan nedbryde alkoholen.

Enkelte Silkehaler bliver i Danmark og yngler om sommeren, gennem  hele sommerperioden står kosten fortrinsvis på insekter

 

Tekst og  foto Lars A. Clark