Menneskets udvikling

3,6 millioner år

Australopithecus Afarensis

De fossilerede fodaftryk af  A. afarensis, er et af de vigtigste vidnedbyrd om at disse hominider havde en opret gang som os. Den oprette gang gjorde det muligt for disse tidlige hominider at få frigjort hænderne til f.eks. at bære mad - sammenligner man med vores nære slægtninge gorillaerne, så støtter de på knoerne når de går, det betyder at de ikke er i stand til at bære noget over længere afstande - når hænderne frigøres fra gangen, så opstår også muligheden for at tilvirke værktøj og medbringe dissse.

Ud fra fodaftrykkene og længden mellem det enkelte individs fodaftryk har forskerne estimeret  A. afarensis ca. 120 cm høj. Man har udover fodaftrykkene fundet et knæled, der viser at hominiderne har gået oprejst.

Men det mest berømte fund er af LUCY - en analyse af skelet fundet af Lucy viser at Lucy var ca. 1 m - 1,1 m høj og havde en vægt på ca. 31 kg. Lucy blev fundet i 1974 i Hadar Ethiopien og skelettet var meget komplet, dog mangler en del af kraniet - navnet Lucy fik fundet, fordi man på det tidspunkt spillede Beatles "Lucy in the sky with diamonts".