Evolution of Cats

 

Tekst og foto: Clark

 

Udviklingen af katte

Både katte (familie - Felidae) og hunde (familie - Canidae), er begge udsprunget fra en fælles stamfader for carnivorerne (kødædende pattedyr) - deres fælles stamfader en Miaciden, der bærer alle de fælles tand og kranie træk man finder hos nulevende Rovdyr i familierne Felidae og Canidae.

For godt 35 mill. år siden dukkede de første kattedyr op, tilhørende familien - Felidae - Rovdyrene var blev skilt i to evolutions retninger (Strategier)

Den ene retning gik ud på at løbe byttedyrene op, over lange afstande, hvilket krævede t dyrene holdt til i flokke og samarbejde om arbejdet en strategi som hunde familien - Canidae, begyndte at bruge.

Den anden retning gik ud på at jage ved overraskelsesangreb, kombineret med en mere eller mindre solitær levevis, gav kattene en fordel.

Kattene udvikles:

Kattene udviklede to retninger med hensyn til at dræbe bytte:

Den ene retning gik ud på at bide eller flå store stykker af byttedyrene og så vente på at de døde af chok og blodtab - denne udviklingsretning havde sin fordel i de perioder og de verdensdele hvor byttedyrene voksede sig kæmpestore. Derfor har man da også fundet dyr af sabeltigerens udseende fra flere forskellige og tidsmæssige adskilte perioder f.eks. så viser tegningen øverst en Eusmilus der levede for 35 mill. år siden dvs. længe før Smilodon og der kendes også et eksempel på en Pungsabeltandstiger Thycosmilus der levede i Australien og Sydamerika for 5-10 mil. år siden.

 

Smilodon: Den kendste af alle Sabeltandstigrer, Smilodon blev ca. 1,5 m og kunne åbne kæberne 120 grader.  - der er fundet over 200 skeletter i La Brea tjæresumpen - Sabeltandstigeren er ikke i direkte familie med nutidens tigrer.

 

Den anden retning går ud på at snige sig ind på byttet springe op og bide byttedyret i nakkehvirvlen med sine hjørnetænder eller at springe på byttedyret og bide det i struben for at kvæle byttedyret. Disse metoder bruges at nutidens kattedyr og det er en brugbar metode så længe byttedyrene ikke er for store eller tykhudede.  Nutidens kattedyr udvikledes for godt 15 mill. år siden da de store græssletter spredte sig .

Dinofelis: En Leopard lignende Kat på 1,2 meter, der havde mindre tænder end Sabeltandstigeren men større end nutidens Tigrer. uddøde for ca. 50.000 år siden.

Homotherium: En stor hyæne lignende kat på 1,4 meter, med kraftig muskulatur, med minde tænder end sabeltandstigeren - den uddøde for godt 14.000 år siden.

Panthera leo spelaea: En stor kraftig løve (Hule løve) der levede i Europa og som var ca. 25 % større end nutidens løver dvs. den var større end den Siberiske tiger. Panthera leo spelaea uddøde for blot 2000 år siden og har måske været brugt i Colloseum i Rom.

Alle tre arter og alle nutidens arte af katte er udspaltet for godt 15 mill år siden fra den samme stamfader. Bygningmæssig og genetisk ligner kattene også hinanden, selv den lille fredelige Huskat er direkte i familie med disse fortidens giganter.  Det ses Genetisk og det ses på adfærden, en kat glemmer teknikken med at dræbe med et nakkebid.

Læs mere om:

 

Huskatten:  Felis domesticus.

Her er oprindelsen ikke helt klar og der kan være forskel mellem de enkelte oprindelige racer.

Siameseren er f.eks. meget lig med den Ægyptiske Mau kat i statur - Siameseren har den slanke rørformet krop - den lange hale og de store ører. Siameseren er oprindelig udviklet fra orientaler katten - Munkene i det gamle Siam (Thailand) så at der nogle gange blev født hvide orientaler katte og man mente disse katte , der ikke er Albinoer, måtte være guddommelige og man avlede på dem (Albinoer har røde øjne og ingen pigment,  Siamesere har  pigment og  øjene  er blå).  At hvide katte menes at være et varsel fra guderne kendes i mange kulturer f.eks. Hvide løver i Afrika eller hvide tigrer i Asien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siameserkat - Chokolade tabbymasket - Misriya's Uno Unikum

Læs mere om:

Siamesere og Orientalere