Forskere fra  Danmark viser ved hjælp af DNA-teknik, at hunnerne af de store fortidsfugle Moaerne, var meget store i forhold til hannerne.

Forskere fra Danmark har med genetiske undersøgelser formået som de første i verden, at kønsbestemme de forlængst uddøde

Moa-fugl - Dinornis maximus

Moa-fugle ved hjælp af DNA-undersøgelser af knoglerester, med resultatet af DNA-undersøgelserne har forskerne formået at afsløre en række gåder om de uddøde kæmpefugle Moaerne - Dinornis maximus, der indtil menneskets ankomst levede på New Zealand og Australien. Forskernes kan med deres undersøgelserfå stor videnskabelige indflydelse på forståelsen af Moa'ern, ligesom forskerne en gang for alle begraver de hidtidige antagelser om, at de største moaer bestod af tre forskellige arter.

De danske forskere har i følge Berlingske Tidende fundet ud af, at der er meget stor størrelsesf orskel mellem han- og hunmoaer, og at den ikke overgåes af nogle andre såkaldte hvirveldyr, samt at det til forskel fra de fleste andre hvirveldyr er hunnerne, der er størst. Således er en hunmoaen næsten 300 procent tungere end en hannen, og hunmoaen er 150 procent højere, det betyder, at en fuldvoksen hun fra tåspids til næb har målt tre meter og vejet et 250 kg.

Den nye DNA-teknik, viser havd de molekylære teknikker kan bruges til. Moaerne er utrolig velstuderede og kendes fra tusindvis af æg- og knoglefund. Der er så stor forskel på knoglerne, at forskere er gået ud fra, at der var tale om forskellige arter. Men det er altså ikke tilfældet udtaler Eske Willerslev til Berlingske Tidende.

Moa fuglene blev udryddet på New Zealand for omkring 800 år siden: Det mest almindelige antagelse er at fuglene blev udryddet da maorierne ankom til øen, de ankom til øerne tohundrede år før. Måske jagede maorierne moaerne eller måske medbragte maorierne rotter eller rovdyr på deres skibe, der spredte sig på øen og gik løs på moaernes æg

Moa fuglen kendes fra flere områder af New Zeeland og Australien - Moa-fuglen som det nu er bevist, bestod af en art, der kan evt. også have været nogle  forskellige racer - Moa fuglen var noget tyndere bygget end f.eks. Elefant fuglen fra Madagaska - moa fuglen havde kraftige lår og en lang hals, deres føde bestod hovedsagelig af grønne skud og blade.

Bearbejdet af: Lars A. Clark