Peru

 

Peru forbyder GM-produkter for at beskytte mangfoldighed i de oprindelige Kartofler sorter

Faktisk har Peru forbrudt brug af GM-afgrøder i en 10 årig periode, desværre har Brasilien til gengæld vedtaget en speed-up lovgivning for brug af GMO.

I Sydamerika er der en stor produktion med GMO – på kortet er Peru farvet grøn og GMO-landene er farvet røde

 Peru institut er Noas Ark for kartofler, bag en betonmur, der er jordskælv sikret og med en temperatur på minus 42 grader opbevarer man mere end 7000 varianter af kartofler, her indregnet de 187 vilde arter der findes i Peru og de 34 arter der findes i Mexico.

At man har valgt Peru er et naturligt valg for CIP (Center for International Potatoes Research). da de første kartofler blev opdyrket og forædlet i den sydøstlige del af landet, nær Lake Titicaca, for omkring 8.000 år siden. De spanske opdagelsesrejsende tog kartoflen med hjem i midten af ​​det 16. århundrede. Siden da, har denne nye Verden afgrøde blevet et hit verden over. Kina, Rusland, Indien og Ukraine er nu verdens top kartoffelproducenter. De Forenede Stater er det femte-største producent, med mere end 19 millioner tons om året.

Siden den 20. juli 2007 her den regionale regering i Cusco, Peru har forbudt genetisk modificerede (GM) produkter i regionen for at bevare mangfoldigheden i de tusindvis af oprindelige kartoffelsorter og andre Andes-afgrøder. Forbudet omfatter al GM-forskning og salg, dyrkning, brug og transport af GM-produkter i Cusco regionen.
Abel Caballero der er leder af ​​den regionale regering naturressourcer og miljø afdelingen, siger at loakl regeringen tog beslutningen fordi der er risiko for genetiske og miljømæssige forurening fra GM-produkter, samt at det er en trussel mod folks helbred og deres gamle kultur.
I stedet for GM, vil regeringen støtte økologisk landbrug, fx ved at støtte "Små landmænd fra højlandet”, så de kan tvinges ind i en høj konventionel produktion. Det er bedre for miljøet og kulturen at støtte deres brug af traditionelle landbrugsmetoder til at producere rene økologiske produkter.

Der er omkring 4.000 sorter af kartoffel i Andes-regionen, de fleste af dem er dyrket økologisk, uden brug af pesticider eller landbrugs-kemikalier. Cusco er en af ​​de vigtigste centre for kartoffel produktion og mangfoldighed med næsten 2.000 sorter identificeret.
Det Andinske samfund har dyrket de oprindelige sorter af kartofler i tusinder af år. Genetisk, er kartoflerne ikke ændret, siden de blev forædlet for ca. 8.000 år siden. Lokal regeringen vil støtte programmer dyrkning af de oprindelige biologiske afgrøder og programmer til at hente gammel viden, praksis og vedrørende biodiversitet.

Forbuddet mod GM-afgrøder blev til på grund af et forslag fra et netværk af oprindelige kartoffel-landbrugssamfund og Association for Natur og Bæredygtig Udvikling (ANDES Association), der er en ikke-statslige organisation, som forsvarer oprindelige folks rettigheder til at bevare de biologiske og kulturelle ressourcer .

Efter at Ollanta Humala blev valgt til præsident i 2011 er der en stor chance for at de andre Andes regioner (Andes-regioner Puno, Apurimac og Ancash, og Madre de Dios-regionen i Amazonas ) vil følge Cusco eksempel – præsident Ollanta Humala har især høstet stor opbakning støtte i Andes regionen og vi kan derfor håbe at den føderale regering vil forbyde GM i hele Peru, men indtil videre ser det ud til af forbudet vil varer 10 år og herefter skal det tages op til revision. Peru er klar over deres unike status, kulturelt og biodiversitetsmæssigt
 

Kilder:

Data er hentet fra de officielle landbrugsstatistik i De Forenede Stater Department of Agriculture (USDA). They are compiled by the National Agricultural Statistics Service (NASS) and are based on the assessment of seed sales and of representative polls of farmers. De er udarbejdet af National Agricultural Statistics Service (NASS)