Rød fluesvamp 

Amanita muscaria

 

Tekst og foto: Clark

 

Hatten på Rød Fluesvamp er mellem 5-15 cm, rød til rød-orange  med løse hvide skæl der kan blive skyllet af i regnvejr, ligesom farven så bliver mere orange. Lameller altid hvide og frie. Stokken hvid med hvide skælbælter og forneden knoldagtig opsvulmet . 5-15 cm høj og 2 cm tyk, med hvid hindeagtig ring foroven (slør).

Giftighed: Røde fluesvamp er kun dødelig i store mængder. Rød fluesvamp indeholder ibotensyre og muscarin, der forårsager kvalme og opkast afløst af hallucinationer i nævnte rækkefølge.

Navnet Fluesvamp har rød fluesvamp til fælles med en stor gruppe af svampe - Fluesvampe blev i gammel tid brugt til at slå fluerne ihjel, man indsamlede nogle fluesvampe og skar dem i små stykker og lagde disse stykker i noget varmt mælk - fluerne blev tiltrukket af den varme mælk, når stuefluerne så (Muscidae) drak af mælken døde de. Det aktive stof (Muscarin), navngivet efter navnet på stueflue familien Muscidae, er et dødeligt giftstof for fluer.

Muscarin er et alkaloid fra rød fluesvamp (Amanita muscaria). Forbindelsen forekommer også i arter af trævlhatte (Inocybe) og tragthatte (Clitocybe) i koncentrationer der er 50 gange højere end i rød fluesvamp. Muscarin ligner i opbygning acetylcholin hvorfor forbindelsen kan have de samme effekter.

Selvom Rød Fluesvamp indeholder i kraftigt giftstof, så er der mange dyr der spiser af svampen, orme kravler op i svampen gennem roden og snegle spiser direkte af hatten.

 

 

 

 

Rød fluesvamp  vokser som mange andre svampe i ringformede grupper (Hekseringe)

 


Heksering af Rød fluesvamp - Vestskoven 2003