Peru's Fugle

Rødnæbbet tucan /
Hvidstrubet tucan

ramphastos tucanus  (cuvieri)

Tekst og billeder

Lars A. Clark

Klasse: Aves

Orden:  Piciformes

Familie:  Ramphastidae

Slægter: Ramphastos

Underart: cuvieri

 


Foto: fra Amazonas, Iquitos, Peru

Den Hvidstrubet tukan (Ramphastos tucanus) er en nær beslægtet med spurvefuglene, og findes i hele Amazonas i det sydøstlige Colombia, østlige Ecuador, østlige Peru, det nordlige Bolivia, sydlige og østlige Venezuela, nordlige og vestlige Brasilien, herunder Amazonas. Den foretrækker tropisk fugtig skov.

Den blev tidligere anset for at være to arter, med den sydlige og vestlige underart R. t. tucanus (navngivet Rødnæbbet tukan), og den ​​nordlige og østlig underart R. t. cuvieri (hvidstrubet tucan) eller Cuviers tukan. Men de to underarter, der hovedsagelig afviger i næbbets farve, parrer sig med hinanden i naturen og de bør derfor kun betragtes som en art.

Ligesom andre tukaner, har Hvidstrubet tukan et mget stort næb på 12 -20 cm. Tucanen er 50-61 cm. Kropsvægt 425-830 g  halen er 13,3-16,8 cm Den eneste art af tukan, der overgår Hvidstrubet tucan i størrelse er den gulnæbbede Toco tukan.

Tucanen har en sort fjerdragt med en hvid hals og bryst omkranset nedenfor med en smal rød linje. Den nøgne hud omkring øjnene er blå. Næbbet har en gul spids, næbbet er hovedsagelig sort hos R. t. cuvieri og hovedsageligt rødbrun hos R. t. tucanus.

Tucanerne optræder i små flokke eller i par og bevæger sig gennem skoven med en tung,  bølgende flyvning, de flyver sjældent  mere end 100 m  ad gangen. Dens føde består af skovens frugter (arboreal fruit-eater), men den spiser også insekter, firben, æg og små fugle.

Reden består af et uforet hulrum højt oppe i træerne  fx.  i en gammel spætte rede i et dødt træ, her lægger hunnen 2-4 hvide æg.

Begge køn er med til at udruge æggene  i de 14-15 dage det tager, og Toucan kyllingerne forbliver i reden indtil de er omkring 6 uger. De fødes blinde og nøgne, med et kort næb. De fodres af begge forældre indtil de er flyvefærdige efter  6 uger. Forældrene fortsætter fodringen af ungerne i flere uger, efter at de har forladt reden.