... Kridt...

Kridt

Kridt 144 -65 mill. år.

Kridt perioden ender med katastrofen, masse udryddelsen af dinosaurierne for 65 mill. år siden - i mere end 180 mill. år herskede krybdyrene og dinosaurierne formåede at erobre både landjorden , havet samt luften.

Kridt perioden ligner klimamæssigt jura perioden, vandstande er høj i havene ca. 200 m højere end i dag - i kridt perioden udvikles en ny avanceret plantegruppe angiospermerne (blomsterplanterne), med udviklingen af blomster planter, så dukker der nye insekt grupper op. De langhalsede dinosaurier uddør efterhånden, men nye dinosaurier dukker herunder mange intelligente dinosaurier f.eks. Troodonten og velociraptor. Generelt for mange af de nye dinosaur grupper er at de er intelligente f.eks velociraptoren den har en stor hjerne kapacitet, den er varmblodet, den har fjer/dun som isolator og den jager i flok - med grupper som velociraptor har dinosaurierne nået langt i udviklingen - andre nært beslægtede dinosaurier udvikler sig til primitive fugle - direkte forfæde til de fugle vi ser i dag.

Geologisk: Atlanterhavet bliver dannet og de kontinenter vi kender i dag dannes i løbet af kridt tiden.

Ved slutningen af perioden udryddes dinosaurierne men  fuglene overlever. Årsagen til udryddelsen kendes ikke præcist men en kombination af meteornedslag, vulkansk aktivitet samt ændring af vegetation og klima kan have været årsagen.

 

 © clark

Jorden ved begyndelsen  af Kridt