Jaguaren

 

Jaguaren (Panthera onca) er et af de store kattedyr i kattefamilien og det største kattedyr i Amerika. Den lever i Syd- og Centralamerika og den er tæt beslægtet med løven, tigeren og leoparden, der lever Afrika og Asien.
Jaguar bliver mellem 1,0 og 2,0 meter lang, skulder højden er ca. 70 cm og den vejer mellem 55 og 115 kg. Jaguaren har den stærkeste kæbestruktur af alle kattedyr, og er fx. i stand til at bide igennem flodskildpadders tykke skjold. I modsætning til de andre store katte dræber jaguaren sit bytte med et bid gennem kraniet.
Deres levesteder varierer fra regnskove i Syd- og Centralamerika til mere åbent land, de ses sjældent  i bjergrige områder. De er kendt for deres gode svømme- og klatreegenskaber og foretrækker ofte at leve ved floder og sumpe.

Den jager og lever af forskellige byttedyr som caiman og flodsvin og henter gerne fisk fra floder og vandløb. Desværre er Jaguaren nu truet af udryddelse. Den primære årsag er, at dens levesteder ødelægges, når regnskoven ryddes. En jaguar er et meget pladskrævende dyr. En enkelt Jaguar har normalt et territorium på ca. 25 km2.

Ligesom andre kattedyr har jaguaren en central plads i syd- og centralamerikansk religion, hvor den forbindes med både ild og vand, og derfor regnes den både som ødelæggende og frugtbarhedsgivende.
 

Tekst og billeder: Lars A. Clark - billederne er fra Lima zoo (der er et besøg værd) - billederne fås også i højopløselighed