Peru's Floddelfin
Inia geoffrensis

Tekst og billeder: Lars A. Clark

Klasse: Mammalia
Orden: Cetacea (hvaler)
Underorden: Odontoceti (tandhvaler)
Overfamilie: Inioidea (Floddelfiner)
Famile:  Iniidae (Amazondelfiner)
Slægt: Inia
 

 
Amazondelfin (Inia geoffrensis) er en tandval som forekommer i de sydamerikanske floder og som placeres som eneste art inde i familien Amazondelfiner (Iniidae).

Man skeldner mellem tre underarter som lever i det nordlige Sydamerika:
Inia geoffrensis geoffrensis, lever i Amazonfloden og dens bifloder.
Inia geoffrensis boliviensis, lever i Rio Madeira.
Inia geoffrensis humboldtiana, lever i Orinoco.
Et studie fra 2014 beskriver populationen i Rio Araguaia i det nordøstlige Brasilien som en selvstændig art, Inia araguaiaensis.

Amazondelfinen er mellem to og tre meter (gns. 2,3 m) og har et langt mund med mange tænder. Farven udvikles fra sølvgrå hos unge dyr til rosa hos voksne dyr. Øjene er nærmest rudimentære men bruges stadig. Vægten er mellem 85 og 160 kilogram. Hannerne er større end hunnerne. 
Amazondelfinen lever mest alene i sidefloder til amazonas, hvor de lever af fisk og deres tænder har forskellige bredder, og størrelse så de bedre kan spise fisk. Delfinens kan opholde sig under vandet i ca. 2 min og de springer ikke så meget som andre delfiner i fx. havet.
Da deres øjne er nnærmest rudimentære og da vandet de lever i ofte er meget uklart, så bruger de ekkolokalisering til at orientere sig og til at finde føde.
Delfinerne er drægtige i 11 måneder og ungen dies i ca. 5 år.

Hos flere af de oprindelige folk i Sydamerika findes der beretninger/sagn om at druknede mennesker forvandles til floddelfiner.

 
 
Billeder ovenfor ses floddelfinen tænder og små øjne (ungdyr), herunder ses floddelfin i vandet og åndehullet anes  

 



 

 
Floddelfin fotograferet i Amazonas nær Iquitos    
 
Alexandra Fernanda Clark bader med en Floddelfin, der lige har trukket hende rundt i bassinet