...Origin of birds...

 

Sinosauropteryx

Sinosauropteryx (kinetisk fugle øgle) tilhører theropoderne inden for dinosaurierne.

Sinosauropteryx var dækket af dun eller mere korrekt protofjer - dun/protofjer er forstadiet for fjer, man regner ikke med at en så kompleks anatomisk struktur som dun/fjer er opstået flere gange (konvergens udvikling), det har derfor været et vigtigt mål for palæontologerne at finde dinosaur aftryk, hvor der samtidig ses aftryk af dun/fjer. Når man så i Kina har fundet fosiler, hvor man kan se aftryk af fjer/dun lignende strukturer, kan man betragtet det som et bevis for fuglenes forfader skal findes blandt dinosaurierne. 

Sinosauropteryx er dateret til slutningen af Jura-perioden 120-135 millioner år siden, dinosaurierne uddøde for godt 65 millioner år siden i slutningen af kridtperioden).

Der er fundet to forskellige arter af Sinosauropteryx i 1996, fra Sihetun, Liaoning Provinsen, Kina. Fundene er gjort i et sediment der på den tid hvor Sinosauropteryx levede, var en søbund - generelt er det svært at finde fugle fossiler, da deres knogler er hule og meget tynde og derfor har let ved at blive knust eller nedbrudt- at finde fosiler med aftryk af fjer er endog endnu mere svært, da fjer meget hurtigt bliver nedbrudt.Sinosauropteryx er det tidligste fossile fuglefund der er gjort indtil dato.

I 1868 foreslog, Thomas Henry Huxley at Archaeopteryx fossilet var forbindelsesledet fra reptil til fugl. Archaeopteryx lignede en fugl, den havde fjer, men samtidig havde den mange reptilkarakterer. Til sin sammenligning brugte Huxley Compsognathus (en fugle lignende dinosaur) og Archaeopteryx. Huxley mente at Compsognathus og Archaeopteryx begge måtte være udviklet fra samme stamfader. Som så mange andre fremsynede ting, så slog Huxley's ideer ikke igennem. Først mange år senere i begyndelsen af 1970'erne vente man tilbage til Huxley's gamle ide om fuglene havde samme stamfader som nogle af. I 1986 fastslog, J. A. Gauthier, efter at have gennemgået over 100 karakteristika fra fugle og Dinosaur at både dinosaur og fugle hører til samme clade af coelurosaurian dinosaurs.

Archaeopteryx regnes ikke som et direkte fugleforstadie, men som en sidegren

[Gauthier, J.A., 1986. Saurischian monophyly and the origin of birds, in The Origin of Birds and the Evolution of Flight, California Academ of Sciences Memoir No. 8]

Sinosauropteryx

Sinosauropteryx: Aftryk af protofjer