Familien: Koalaer

Phascolarctidae

Tekst og foto: Lars A. Clark

koalaer

Der er kun et medlem af familien Phascolarctidae som lever  i skovområderne i det østlige Australien og det er koalaen (Phascolarctus cinereus). Koalaer er  medium store (7-15 kg). Halen er kort. Ørene er store og runde med hvidt i kanten.  Pungen hos koalaer åbner bagud og er veludviklede - i pungen er der to digevorter. Maven hos koalaer er stor og lang og har en unik kirtel. .

Som alle de andre medlemmerne af ordenen Diprotodonta, er koalaernes tandsæt diprotodont (kun to fortænder), tandformlen er 3/1, 1/0, 1/1, 4/4 = 30. Et stort diastema sepererer incisors (fortænderne) og de andre tænder. Alle tænder har rødder. Molaerne er stærkt foldede.  Som de andre diprotodonter, er koalaens hånd syndactylous, det betyder at 2 og tredie finger er sammenvokset op til kloen (kloen er ikke sammen vokset). endvidere er tommelen bygget således at den kan modstilles de andre fingre

Koalaer er usædvanlig blandt pungdyr da de i en kort periode tidligt i svangerskabet danner en placenta. Medlemmerne af  familierne Peramelidae, Peroryctidae,samt Vombatidae er de eneste andre pungdyr, der danner en placenta.

Koalaerne lever i de østaustralske  eucalyptus skove, hvor de lever af eucalyptus blade, grene, blomster, samt bark.  Eucalyptus træer indeholder kemikalier der er giftig for de fleste dyr. Den store veludviklede mave med den tilhørende kirtel er en tilpasning til nedbrydning af giftstofferne i  eucalyptus træerne, herudover har koalaerne et lavt stofskifte (metabolisk rate), der ligeledes er en tilpasning til nedbrydningen af gifstofferne.