Fiskeolie og aspirin

af biolog Jens-Erik Tingstedt


Fiskeolie hjælper ved en lang række betændelsessygdomme som f.eks astma ved at hæmme betændelses reaktionen. Men hvordan det virker har været en gåde. Nu har en amerikansk gruppe ved Harvard universitetet i Boston afsløret fiskeoliens hemmelighed.

Den amerikanske gruppe viste, at omega-3-fedtsyrerne i fiskeolien i cellerne omdannes til en fedtsyre med betændelseshæmmende egenskaber. Resolvin som fedtsyren blev navngivet var istand til hæmme udviklingen af en betændelses betinget mundsygdom (periodontal gum disease) hos mus, og yderligere studier viste, at resolvin virkede ved at hæmme immuncellernes vandring.

Det har længe været kendt, at fiskeolie også beskytter mod udvikling af hjertekar sygdomme. Aspirin hæmmer også betændelse, og da mange undersøgelser over fiskeoliens gavnlige effekt på hjertekar sygdomme, ofte inkluderede hjertepatienter der tog aspirin, besluttede forskerne sig derfor for at teste aspirins effekt på syntesen af resolvin. Det viste sig faktisk, at aspirin øgede hastigheden af dannelsen af resolvin udfra fiskeolie.

Betændelsestilstande og hjertekar sygdomme er for nylig blevet sat i forbindelse med hinanden.Forhøjede værdier af cholesterol i blodet kan kun forklare 50% af de observerede hjertekar sygdomme. Det vides ikke med sikkerhed, hvad der forårsager resten, men lettere kroniske betændelsestilstande er kommet under mistanke i de senere år.

Immunceller tiltrækkes til steder med infektion af invaderende mikroorganismer som virus og bakterier og fremkalder herved en betændelsestilstand. Det er et normalt immunsvar på infektion. Hvis kroppen udsættes for lettere kroniske betændelses tilstande i lang tid, uden en egentlig udløsende infektion, vil aktive immunceller med deres arsenal af immunstimulerende molekyler kunne forårsage skade på væv som f.eks. blodårer. Det kan føre til forkalkning af blodårerne med tab af elasticitet til følge, hvilket øger muligheden for blodpropper. Hæmning af betændelsestilstande kunne forklare den beskyttende virkning af fiskeolie og aspirin overfor udvikling af hjertekar sygdomme.

Der arbejdes nu med at massefremstille syntetisk resolvin, så effekten af fedtsyren kan testes i forsøg med mennesker.
Nature 8/3 2005